Recept stoofperen zonder suiker - Weight Watchers proof

Stoofperen zonder suiker recept eetsuggestie.nl
Auteur: Chantal van eetsuggestie.nl
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 min
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Hollands, Nederlands
Trefwoord: vegan, vegetarisch, weight watchers proof
Goed voor: 4 porties
Lekkere hollandse stoofpeertjes zonder toegevoegde suiker en zonder chemische stoffen zoals zoetstof - het kan! En lekker dat ze zijn joh! Ik heb ze een aantal keren al zo gegeten en ik vind ze nu veel lekkerder dan de versie met suiker. 
Het duurt wel even voor de stoofperen klaar zijn - zoals eigenlijk met alle stoofperen - maar dan heb je ook wat :-). Het meeste tijd zit hem in het wachten, en wachten, en wachten. Je hoeft maar 1x tussendoor in de pan te roeren, dus als je het eenmaal in de pan hebt zitten en een beetje snel snijdt, dan kun je lekker een boekje lezen in de heerlijke warme geuren van peer, kaneel, en kersen.
Dit recept voor stoofperen zonder suiker is Weight Watchers proof: het kost je geen punten. Het aardappelzetmeel is zo weinig dat het verdeeld over de porties verwaarloosbaar is. Je hoeft het aardappelzetmeel overigens niet te gebruiken, maar het maakt het sausje net wat stroperiger.
Stoofperen zonder suiker bereiding eetsuggestie.nl

Ingrediƫnten

 • 1 kg stoofperen, bijv. Gieser-Wildeman
 • 250 g kersen, diepvries, zonder pit.
 • 2 hele kaneelstokjes
 • 2 hele handperen, rijp
 • 1 tl aardappelzetmeel, optioneel. (Geen maizena dat wordt troebel, en gebruik een afgestreken theelepel dus de hoeveelheid aardappelzetmeel is even hoog als de rand van de theelepel)
 • water

Bereidingswijze

 • Schil de stoofperen, snijd ze in de lengte in vieren, en haal het klokhuis eruit.
 • Schil de handperen voorzichtig, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snij ze in blokjes.
 • Doe de stoofpeertjes in een brede pan en voeg de kaneelstokjes toe, de diepvries kersen, de blokjes handpeer, en voeg water toe tot de peertjes voor een derde onder staan (dus niet alle stoofpeertjes zitten onder water).
 • Breng aan de kook, en gaar de stoofperen daarna op lage temperatuur met de deksel op de pan in ongeveer een uur gaar. Schep na ongeveer 30 minuten de peren voorzichtig om zodat de peren die niet helemaal onder water stonden nu in het water liggen.

Zodra ze klaar zijn kun je ze direct serveren. Of volg de stappen hieronder om het sausje wat dikker te maken:

 • Schep je de peren voorzichtig uit een pan (bewaar ze in een schaal of andere pan). Als er nog heel veel vocht over is, laat je dat wat inkoken tot je een mooie hoeveelheid saus hebt voor de hoeveelheid peren. Je kunt zelf kiezen of je de kersen in de saus laat, of met de peren mee schept - het maakt voor het resultaat niet uit.
 • Meng het aardappelzetmeel met een theelepel koud water en roer door elkaar. Zet de hitte van je saus laag en voeg al roerend druppelgewijs het aardappelzetmeel mengsel toe.
 • Doe de peren terug in de saus en warm ze kort op als je ze warm wilt serveren (niet laten koken).

Notities

Je kunt de peertjes warm serveren, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook in de koelkast bewaren en de volgende dag heerlijk bij het ontbijt in je yoghurt of kwark doen - mmm! Het sausje wordt door het bewaren in de koelkast wat dikker.
Tja, is het nou een bijgerecht of een hoofdgerecht? Ikzelf zie het als een hoofdgerecht maar ik merk dat veel anderen het als bijgerecht zien. Ik heb het voor de zekerheid onder beiden gezet :-).
Recept uitgeprobeerd?

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via reactie op eetsuggestie.nl mag natuurlijk ook :-).

Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie

Dank je wel voor het printen van m'n recept!Je kunt dit recept terugvinden op eetsuggestie.nl. Je kunt daar ook de hoeveelheden veranderen voor meer of minder porties. Veel plezier met koken! groetjes, Chantal van eetsuggestie.nl