Home Kookboeken Vega kookboek: Madhur Jaffrey’s Vegetarische Gerechten

Vega kookboek: Madhur Jaffrey’s Vegetarische Gerechten

Chantal
Gepubliceerd: Laatste update:

Madhur Jaffrey’s Vegetarische Gerechten is een veelzijdig kookboek met meer dan 600 vegetarische en veganistische recepten uit de hele wereld. Best een dik vega kookboek dus.

Het is een van mijn favoriete kookboeken. En dat zegt heel wat… Want dit kookboek heeft geen plaatjes. Waaat? Ja… best jammer. Ik hou echt totaal niet van kookboeken zonder plaatjes. Maar dit kookboek heeft toch mijn hart gestolen. Ik maak er regelmatig dingen uit.

Ik kocht dit kookboek lang geleden toen ik al een aantal jaren vegetarisch at. Ik was op zoek naar nieuwe leuke dingen – ik ben altijd in om nieuwe dingen uit te proberen. Het liefst steeds iets nieuws in plaats van steeds hetzelfde.

Kookboek Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten

Wat is er zo leuk aan dit vega / vegan kookboek?

De veelzijdigheid. En het heeft een index die werkt. Tot mijn grote frustratie zijn de indexen van veel moderne kookboeken bijzonder rampzalig als je iets wilt opzoeken. Dat is vooral vervelend als er geen plaatjes bij zitten. Deze werkt perfect. Je kunt de recepten onder meerdere ingrediënten terugvinden. Groot voordeel vind ik zelf :-).

Je vindt er vegetarische en vegan recepten in, maar allemaal heel erg verschillend. De recepten zijn voornamelijk ingedeeld op voedingsgroep. En binnen zo’n groep vind je dan recepten uit verschillende landen. Het zijn recepten vanuit de hele wereld. Alleen Afrika is wat minder vertegenwoordigd. En de USA en Canada vind je er ook niet echt in terug.

De groepen:

  • Groenten
  • Gedroogde peulvruchten en noten
  • Granen
  • Zuivel
  • Bijgerechten, sauzen en smaakmakers
  • Soepen, salades en dranken
  • Bijzondere ingredienten, technieken en kookgerei

Mijn persoonlijke favoriete recepten tot nu toe uit dit kookboek

Ik heb heel wat recepten al uit dit boek geprobeerd en ik ben nog geen 1 keer teleurgesteld. Alles lukte en alles was even smaakvol. Mijn eigen favorieten tot nu toe zijn toch wel:

  • Courgettepuree (Iran)
  • Aubergineroom (Turkije)
  • Sperziebonen met knoflook en ingemaakte citroen (China)
  • Linzen met ui en knoflook (Midden-Oosten)
  • Geroerbakte zoetzure aardappelschilfers (Chinees-Amerikaans)
  • Linzen met gemberspinazie en yoghurt (Midden-Oosten)
  • Bleekselderijgratin met venkel en zwarte peper (India)
  • Aubergine met shii-takes in een Japanse saus (Japan)
  • Tofu met zwarte-bonensaus (Chinees-Amerikaans)
  • Aubergine met tomaten-muntsaus en yoghurt (Afghanistan)
  • Venkel-sinaasappelsalade (Marokko)
  • De uitleg over hoe je zelf thuis in een paar dagen tijd taugé kunt kweken – zo wat ik dat veel gedaan zeg!

Weight Watchers proof vega(n) kookboek

Het drong nu eigenlijk pas tot me door dat dit kookboek super Weight Watchers vriendelijk is.  Daar had ik hem zeker niet  ooit voor gekocht. Heel veel recepten kun je bijna 1 op 1 maken zonder dat je hele dagbudget er doorheen vliegt. De hoeveelheid olie die gebruikt wordt is vaak het enige dat je wat hoeft te verminderen (ik verander de eetlepels vaak naar koffielepels en heb nog nooit echt problemen gehad dat het te weinig olie was).  Er zitten natuurlijk ook recepten in met ingrediënten die je meer punten kosten maar echt heel veel recepten die wel voldoen.

Het grote voordeel is dat je er veel recepten in kunt vinden met producten die WW weinig punten meegeeft maar die wel heel anders zijn dan de WW recepten. Je kunt dus echt een nieuwe wereld ontdekken in je Weight Watchers verhaal.

Zo kun je lekker af en toe eens vegetarisch of veganistisch Indiaas eten, of Marokkaans, Turks, Mexicaans, Tunesisch, Thais, Chinees, Grieks, Italiaans, Indonesisch, Spaans eten zonder dat je stampes veel punten kwijt bent. Het is wel een boek waarbij je zelf dus in de gaten moet houden of je al je benodigde voedingsstoffen binnen krijgt want het zijn maaltijdonderdelen, geen complete maaltijden.

Ook geschikt voor vleeseters

Ik vind het een kookboek dat ook geschikt is voor vleeseters omdat de recepten vaak niet voor complete maaltijden zijn maar voor maaltijdonderdelen. Je kunt als je wilt dus zelf nog wat vlees of vis er bij doen als je dat zou willen.

Wat is er minder leuk aan dit vega kookboek?

Dat het dus geen plaatjes heeft. Ik vind dat persoonlijk jammer. En ik hou er niet van. Maar in dit kookboek staan zoveel lekkere dingen dat ik het bij dit boek vreemd genoeg niet erg vindt. Het is nu meer een soort snuffelboek dat ik opensla en doorblader om eens wat nieuws te ontdekken. En dat zonder plaatjes.

Het is niet een kookboek waarbij je een volwaardig vega dieet kunt vinden in de maaltijden. Niet erg als je weet waar je op moet letten. Als je net bent begonnen met vegetarisch eten dan moet je je even extra verdiepen in of je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ben je van plan een boek via bol.com te kopen?

Door onderstaande link te gebruiken, steun je het onderhoud van m’n website. Deze site kost me ongeveer 400 euro per jaar – best veel voor een hobby ;-).

Jij betaalt hetzelfde, ik ontvang een paar eurocent aan commissie om de site mee te kunnen onderhouden (alle beetjes helpen, ook die paar eurocent 🙂

0 reacties
5

is dit misschien ook iets voor je?

Laat een reactie achter

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.