Mijn moeder heeft me vroeger toen ik nog klein was, geleerd hoe ik zelf appelcompote kon maken (appelmoes met zachte stukjes). Dol waren we er op. Zoet, zuur, en lekker fris.

Appelcompote recept van eetsuggestie.nl

Appelcompote is eigenlijk een soort appelmoes, maar dan niet helemaal glad maar met nog wat structuur van stukjes erin. Geen harde brokken appel, maar zachte stukjes appel. Het valt zeg maar op je tong uit elkaar. Lekker.

En je maakt het super simpel. Het is alleen even een werkje om de appels te schillen. Maar als het eenmaal in de pan zit dan hoef je er bijna niets meer aan te doen.

Ik eet het vaak in plaats van groenten. En soms als bijgerecht (ik beschouw groenten als hoofdgerecht). Soms doe ik er een beetje van door de zuurkool als ik geen appels meer in huis heb, maar wel nog wat van dit heerlijke spul.

Recept

Recept Appelcompote (appelmoes met zachte stukjes appel)

Appelcompote recept van eetsuggestie.nl
Auteur: Chantal van eetsuggestie
Voorbereiding: 15 min
Bereiding: 20 min
Totale Tijd: 35 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands, Nederlands
Goed voor: 2 personen
Calorieën per portie: 289kcal
Zelf je appelcompote maken is super makkelijk. Je kan het ook appelmoes noemen, maar officieel is dit een compote. Er zitten nog wat zachte stukjes appel in. Dus geen gladde brei. Het mooie daarvan is dat je niet alleen proeft dat het uit eigen keuken komt, maar je kan het ook nog eens zien. Het ziet er namelijk heel anders uit dan appelmoes uit een potje. En het smaakt ook anders ;-).
Je kunt hem 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is ie ook lekker trouwens.
Toch liever appelmoes? Dan pureer je de boel simpelweg aan het eind.

Ingrediënten

  • 6 appels, zoete
  • 0,5 vanillestokjes
  • 1 el agavesiroop, (deze kun je weglaten als je WW doet)
  • 0,5 tl kaneel
  • 1 el water

Bereidingswijze

  • Schil de appels en snijd deze in blokjes (klokhuis en steel weggooien).
  • Doe de appels in een pan, samen met het kaneelstokje, water en schrap het halve vanille stokje erboven uit.
  • Doe de deksel op de pan en breng aan de kook.
  • Zet de temperatuur wat lager en laat 15 minuten pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog 5 minuten door pruttelen zodat het overtollige vocht verdwijnt.
  • Voeg de agavesiroop toe naar smaak en serveer warm (of koud).

Notities

Let op als je het vanille stokje vervangt door vanille suiker of vanille aroma: dat is vaak niet vegan, en vaak ook niet vega tenzij je een specifieke vega(n) versie koopt. Klinkt misschien raar, maar Google maar eens op de Keuringsdienst van Waarde en vanille ;-). Ik zal je de onsmakelijke details hier besparen...

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 289kcal | Koolhydraten: 76g | Eiwitten (Proteïne): 1g | Vetten: 1g | Zout: 5mg | Kalium: 584mg | Voedingsvezels: 13g | Suikers: 57g | Vitamine A: 295IU | Vitamine C: 25.1mg | Calcium: 33mg | IJzer: 0.6mg
Pin dit recept op Pinterest
Recept uitgeprobeerd?

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).

Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie

Afdrukken

 

Laat een bericht achter

Dit vind je misschien ook leuk